top of page
Redactie Inspirare

Varianummer 3 | 2024

Woord vooraf en inhoudsopgave bij Inspirare nr. 3 van 2024

 

 

Woord vooraf

 

In een tijd van nationale zaken, zoals het nieuwe kabinet Schoof en de prestaties van Oranje op het voetbalveld, besteden wij aandacht aan internationale en interreligieuze vragen. Benno van den Toren geeft aandacht aan het interreligieuze gesprek en hoe je daarin je eigen geloof kunt verantwoorden. Het vertaalde artikel van Jay Mātenga besteedt juist aandacht aan de verschillen tussen christelijke theologieën, die allemaal samenhangen met hun culturele achtergronden. Hij zelf is gedeeltelijk van Maori-afkomst en heeft in zijn theologie meer oog voor de gezamenlijkheid, de gemeenschap en de eenheid tussen mensen en hun omgeving. Dat brengt een heel andere dynamiek met zich mee in de theologie, maar ook in de praktijk van het christen zijn. Heel indringend komt ditzelfde thema naar voren in de exegetische verkenning van Rob van Essen, die schrijft dat we zonder de ander niet kunnen leven. We houden elkaar de spiegel voor en leren samen vanuit Gods genade te leven. Dit alles in de eerste helft van dit nummer.

 

De tweede helft van dit nummer besteedt aandacht aan kerkzijn. Eerst vraagt Willem van der Deijl zich af – enigszins aansluitend bij het thema van de wereldwijde kerk die zich toch eerder in het Zuiden dan in het Noorden bevindt – of het lijden omwille van Christus niet te ver van ons in het Noorden en Westen af is komen te staan. Maar ook of de tijden niet zo snel veranderen dat we ook in het Westen een minderheid gaan worden die niet begrepen wordt door de meerderheid. Gaan we dan voor een theologie van het kruis of willen we liever ‘een heimweetheologie of therapeutisch welzijnsevangelie’?

 

Daarna leest u de beschrijving van Best Life Church in Utrecht, een groeiende kerk met veel aandacht voor jeugd. Paul van der Boom geeft die beschrijving in de serie Wegen tot vernieuwing, terwijl Nadine van Hierden en Sake Stoppels daarop reflecteren. Zij komen tot de conclusie dat juist deze kerk in deze vorm aanleiding geeft tot het doordenken van de soteriologie: waaruit bestaat ons heil?

 

Eveline van Staalduine-Sulman (eindredacteur)

 

 

Inhoudsopgave

 

 

Mensen gaan tot God

Exegetische verkenning van Lucas 18:9-14

Rob van Essen

 

Open en onbevangen in gesprek met andersgelovigen

Over de plaats en het karakter van geloofsverantwoording in interreligieuze relaties

Benno van den Toren

 

De zegen van diversiteit

Voordelen van de emancipatie van inheemse theologieën in het licht van de opkomst van het wereldchristendom

Jay Mātenga

 

Kruisvormig kerkzijn

Een theologie van vervolging voor de kerk vandaag

Willem van der Deijl

 

Best Life Church Utrecht [Wegen tot vernieuwing 33, casus]

Kerkgroei is mogelijk in de grote stad

Paul van der Boom

 

Best Life Church [Wegen tot vernieuwing 33, reflectie]

Werk maken van groei

Nadine van Hierden en Sake Stoppels

 

Theologencursus Charismatische Vernieuwing

 

Recensies

16 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page