top of page
Redactie Inspirare

Varianummer 2022 | 1

Woord vooraf

 

In de afgelopen maanden is er aan de Hbo-instellingen en universiteiten weer volop ‘in het echt’ lesgegeven. Dat was – in tegenstelling tot de anderhalf jaar werken met digitale middelen vanuit huis – een welkome terugkeer naar ‘normaal’. Het was soms behelpen als er studenten in quarantaine zaten en via de laptop ook mee wilden doen, maar het wierp, wat de faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit betreft, zijn vruchten af. Een paar van die vruchten vindt u in dit gevarieerde nummer.

 

De eerste vrucht is de exegetische verkenning van ondergetekende over Psalm 137. Het thema van de colleges over Hebreeuwse poëzie was ‘psalmen en het pastoraat’. We hebben een aantal psalmen onder de loep genomen met behulp van allerlei literatuur. Psalm 137 was één daarvan en bleek een rijke geschiedenis te hebben. Een tweede vrucht bestaat uit drie geselecteerde columns van studenten uit deze zelfde collegereeks, verspreid in dit nummer. Zij kregen aan het eind een gastcollege met gesprek van rabbijn Chaim Eisen over de positie van de Psalmen in het Jodendom. Hun opdracht was om één aspect van dat gesprek in een column te vatten.

 

Na de exegetische verkenning vindt u een artikel over troost. Het is een samenvatting van een eindscriptie van Jolanda Schipper, oud-student aan bovengenoemde faculteit. Zij heeft vijf diepte-interviews afgenomen bij geestelijk verzorgers uit vijf verschillende religieuze achtergronden met de vraag wat troost eigenlijk is en hoe je dat kunt bieden.

 

In de vaste rubriek ‘Wegen tot vernieuwing’ kijken we naar de Kerk in Laar, waar een kleine groep PKN’ers zich niet laat fuseren met een andere kerk, maar eigenzinnig blijft samenkomen in een zaaltje. Zowel Theo Hettema, die de buurtgemeente beschrijft, als Nadine van Hierden en Sake Stoppels reflecteren op de kwetsbaarheid en eigenzinnigheid.

 

Tot slot vindt u een opmaat naar de recensies: een voorpublicatie uit het boek Preken voor tijdgenoten: dialoog, dans en duel van Kees van Ekris. Hij beschrijft in dit gedeelte hoe hij in gesprek gaat met tijdgenoten, meestal dertigers. Hoewel het stuk voor stuk unieke gesprekken waren, komen er toch gezamenlijke thema’s boven, zoals het verlangen om een doel te hebben in het leven, maar eveneens de onmogelijkheid van deze mensen om zich een transcendente God voor te stellen. De vraag is dan: hoe bespreek je het evangelie met hen?

 

Eveline van Staalduine-Sulman (eindredacteur)


 

Inhoudsopgave

 

Woord vooraf

 

Traumaverwerking door rouwklacht: een exegetische verkenning van Psalm 137

Eveline van Staalduine-Sulman

 

Dankzij zang

Carla Lindner

 

Met lege handen en een open hart: over geestelijke verzorging en troost

Jolanda Schipper

 

Blinde vlekken

Tom van Lieshout

 

Kerk in Laak: leven uit kwetsbaarheid in een Haagse gemeente

Theo Hettema

 

Gelovige koppigheid: kerk als tiny house

Nadine van Hierden en Sake Stoppels

 

Tehilla

Lianne Kalkman

 

Preken als dialogiseren, dansen en duelleren: een voorpublicatie

Kees van Ekris

 

Respect voor de Bijbel?!

Jasmijn Benschop

 

Recensies

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page